Matt LeBlanc i Top Gear

Top Gear var ursprungligen en brittisk motortidning som blivit mest känd som TV-serie på BBC2. Programserien startade redan år 1977 men hade en nylansering under tidigt 2000-tal. Top Gear är sedan nylanseringen en av de största brittiska TV-succéerna genom tiderna och programmet visas i ett stort antal länder vilket gör Top Gear till det mest spridda faktaprogrammet i världen. Det finns även egna versioner i exempelvis Australien.

Det ursprungliga formatet fokuserade främst på bilar. Det nylanserade konceptet som drog igång år 2002 inkluderade även andra typer av motordrivna fordon. Dessutom lade man till inslag av typen tävlingar och utmaningar. Man byggde en specialanpassad arena för ändamålet där såväl motorproffs som kändisar kunde tävla mot varandra. Programmet fick i och med 2002 års version också en mer humoristisk anda, vilket tilltalade den växande publiken.

Programledarna avlöser varandra

De första säsongerna i början av 2000-talet höll sig mestadels till upplägget från de tidigare programmen från 70-talet. Detta innebar bland annat att man intervjuade folk och svarade på tittarbrev, men de hade också lite skämtsammare inslag där programledarna tog en aktiv roll. Överlag har programledarna hela tiden haft en central roll i Top Gears inriktning. Den första programledaren efter nylanseringen var Jason Dawe som efterträddes av James May.

Programledarna fortsatte att avlösa varandra samtidigt som en del gick parallellt med varandra. I tredje säsongen ersattes Perry McCarthy av Ben Collins och sakta men säkert började programmet att ändra form. Stor tyngdvikt lades vid själva presentationen och man lade till nya programinslag samt ett nytt sätt att bedöma och betygsätta bilarna. Programmet visade också road trips och olika sorters tävlingar, exempelvis mellan bilar och andra fordonstyper.

Live-tour och intern kritik

Efter några år hade programmet blivit så populärt att man anordnade en Live Tour. Denna brittiska road trip startade i oktober 2008 i London för att sedan gå vidare till Birmingham och vidare ut i 15 olika länder i världen. Ungefär i samma veva börjar programmet att få mer och mer kritik för sin förutsägbara humor och överanvändning av spektakulära stunts, som anses ske på bekostnad av vettigt innehåll.

Trots att programmet får kritik från såväl externt håll som internt från BBC själva, fortsatte programmet att ha höga tittarsiffror. Programledarna Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May var med i det amerikanska nyhetsprogrammet 60 Minutes år 2010 och drog då runt 16 miljoner tittare vilket var tittarrekord det året. Hemma i Top Gear produktionen börjar problem uppstå och framåt 2014 börjar BBC-ledningen att oroa sig framför allt för Clarkson.

Matt LeBlanc gör entré

Produktionen drogs nu med förseningar och schemaläggningskonflikter så till den grad att man fick skjuta på säsongsstarten 2016. Produktionsteamet lyckades heller inte leverera en hel säsong om tio program utan tittarna får nöja sig med drygt hälften. Det är i denna säsong som Matt LeBlanc dyker upp som en av programledarna och detta leder till positiv kritik. Vid sidan av LeBlanc står även nytillskotten Rory Reid samt Chris Harris.

Tanken från början var inte att Matt LeBlanc skulle presentera tillsammans med Harris och Reid. I början av 23:e säsongen fick Chris Evans kritik för sin presentationsteknik, men också för att han hade en sorts tondöv och bristande interaktion med LeBlanc. Av bland annat denna anledning valde Evans att efter säsongsfinalen lämna produktionen. Ett par månader senare meddelar BBC att LeBlanc inför kommande säsong skulle flankeras av Harris och Reid.

BBC gör om showen

För att återhämta sig från kritiken stöper BBC om showen med nya visioner och ett stort fokus på att personkemin mellan programledarna skulle bli bättre och “synas genom rutan”. En helt ny studio togs i bruk och man gick tillbaka till de fokusområden man haft i showens början vilket bland annat inkluderade kändisinslagen. Den 31 maj 2018 meddelade Matt LeBlanc att han efter fyra år lämnar sitt uppdrag som programledare.

Orsaker till LeBlancs avslut

Den huvudsakliga orsaken till att Matt LeBlanc valde att lämna Top Gear var de långa resorna och den tid det tog att spela in avsnitten. LeBlanc sa sig lämna utan kontrovers vilket också bekräftades av de före detta kollegorna som gav honom glada tillrop och lyckönskningar på bland annat Twitter. LeBlanc: “I will forever be a Top Gear fan and I wish the team continued success. Thanks for a great drive.”

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *