Top Gear idag

Top Gear är ett TV-program från år 1977 som efter sin nylansering år 2002 fick sig ett rejält uppsving. Serien leddes länge av Jeremy Clarkson, Richard Hammond och James May men år 2015 fick Clarkson lämna programmet efter att han enligt produktionen ska ha slagit en producent.

Programledarna åker runt i olika bilar och ska försöka ta sig från punkt A till punkt B med olika förutsättningar. Programledarna får även uppdrag av ledningen där de till exempel ska köpa en bil för en viss summa pengar och sedan se vem som lyckas bäst. Top Gear är ett uppskattad TV-program som anses vara både humoristiskt och lättsamt.

  • Emmy Vinnare
  • Motorsport

22 säsonger

Alla Top Gear avsnitt är cirka 60 minuter långa och innehåller en hel del lättsam underhållning för hela familjen och speciellt de som har ett motorintresse. Top Gear består hittills av 22 säsonger med totalt 169 avsnitt vilket innebär att det finns mycket underhållning att ta del av. Varje vecka är en gäst inbjuden till programmet som intervjuas och får delta i olika utmaningar. Gästen eller gästerna får alltid vara med och tävla runt en specifik bana på tid. De bästa tiderna samlas på en topplista, detta inslag är väldigt uppskattat av publiken. De tre programledarna utsätts även dem för olika uppdrag i serien.

Men förutom att programledarna kan få en summa pengar att köpa en tävlingsbil med, kan det även vara att de ska bygga om bilen och se vem som kommer snabbast i mål under en tävling. Vi får i Top Gear se programledarna utföra uppdrag, tävla mot varandra och även se dem testköra nya bilar på racingbanor. Dem kör ett varv med varje bil samtidigt som tiden mäts, vid loppets slut skrivs tiden upp på en poängtavla. I slutet av säsongen så kan man se vilken som är den snabbaste bilen. Alla bilar som deltar i denna tävling ska vara vanliga bilar (inga racingbilar) för att det ska bli rättvist.

Programledarna

Richard Mark Hammond, även kallad “hamster”, var en av programledarna i Top Gear, han ledde programmet mellan år 2002 och år 2015. Jeremy Clarkson var programledare mellan samma år som Hammond och de båda är utöver programledarkarriären även journalister. Clarkson fick sparken från Top Gear år 2015 på grund av fula ord, dåligt uppförande samt för att ha slagit en producent. James May är den tredje programledaren under denna period och även han slutade år 2015. De tre omtyckta programledarna slutade alla i samband med att Clarkson fick sparken, även producenten Andrew Wilman sa upp sig i samband med detta. Alla dessa fyra Top Gear-profiler gick vidare från programmet och startade ett eget bolag tillsammans.

En händelse som satte skräck i alla som gillar Top Gear var när Richard Hammonds kraschade i september år 2006. Hammonds testade en jetdriven dragster för programmets räkning och kom upp i över 450 km per timme när ena framhjulet fick punktering och bilen slog runt. Kraschen var kraftfull och han fick allvarliga hjärnskador, rubrikerna och oron spred sig snabbt i Storbritannien. Som tur var gick det bra för Richard Hammonds och han var tillbaka i programmet redan i januari år 2007. Richard Hammonds var en viktig del av Top Gear och många tittare blev glada av att han snabbt kunde vara tillbaka i programmet efter kraschen.

Dagens programledare

Top Gear är ett TV-program som enligt tradition drivs av tre programledare. Programledarna har bytts ut under programmets gång, framförallt skedde en stor rotation i samband med Jeremy Clarksons avsked. De senaste åren har vi kunnat se Matt LeBlanc i fronten för serien, Leblanc är utöver sin roll i Top Gear mest känd för sin roll som “Joey” i den klassiska serien “Vänner”. Matt LeBlanc meddelande under 2018 att han kommer lämna över stafettpinnen till en ny programledare inför den kommande säsongen av Top Gear. Utöver Matt Leblanc ser vi idag Chris Harris och Rory Reid som programledare och vem som kommer ersätta Leblanc är fortfarande okänt.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *