James May i Top Gear

James May är en journalist och Tv-personlighet som blivit särskilt känd genom sin medverkan i TV-programmet Top Gear. Han föddes 1963 i Bristol, Storbritannien, och han har tre syskon. Han har utbildat sig i Caerleon Endowed School och senare i Oakwood Comprehensive School. May har vidare studerat musik vid Pendle College, och kan spela både flöjt och piano till följd av sin utbildning.

Intresset för journalism väcktes när han jobbade som underredaktör vid tidningen The Engineer på 1980-talet. Han jobbade också en kort tid vid tidningen Autocar, och har sedermera skrivit för ett flertal olika tidningar i Storbritannien. Hans artiklar från tidningar som Daily Telegraph, Top Gear, Car Magazine med flera finns samlade i boken “May on Motors” som publicerades 2006, och dessutom har han medverkat i att författa andra böcker.

Televisionskarriär

Utöver sin journalistiska karriär har James May varit aktiv inom TV i flera olika program. Mest känd är han genom sin medverkan i programmet Top Gear. Första gången han medverkade i serien var 1999, och kom senare att få smeknamnet Captain Slow, vilket åsyftade hans lugna körstil i programmet. Trots denna karakteristiska långsamma körstil har May också gjort sig känd för körningar i extrema hastigheter över 400 kilometer i timmen.

May har även medverkat i en del dokumentärer under sin Tv-karriär. Dokumentärer som han deltagit i är exempelvis “Inside Killer Sharks” och “James May’s 20th Century”. Ett annat nämnvärt program där May medverkat är “Oz and James”, där May tillsammans med vinkännaren Oz Clarke reser runt i Frankrike för att testa olika typer av viner. Uppföljningar till dessa har gjorts i Kalifornien och Storbritannien.

James Mays personliga liv

James May bor numera i Hammersmith i London tillsammans med sin sambo Sarah Frater, som är en aktiv danskritiker. De har varit i ett förhållande sedan 2000. May är känd för att vara politisk aktiv, då han aktivt motsatte sig Skottlands självständighet då röstningen om en eventuell självständighet för Skottland anordnades. Likaså förespråkade May fortsatt medlemskap i EU då röstningen om denna fråga anordnades i Storbritannien.

James May har ett eget användarkonto på YouTube, vilket han kallar “JM’s unemployment tube”. Han skapade kontot efter att Top Gear år 2015 blivit uppskjutet av BBC på begäran av Jeremy Clarkson, och han är fortsättningsvis aktiv med att ladda upp videoklipp på kontot. May var med om att skapa Drivetribe, som är en hemsida för bilintresserade. Denna skapade han tillsammans med de andra medverkande i Top Gear.

Trivia

James May blev tillsammans med sin kollega Jeremy Clarkson den första personen att besöka Nordpolen med bil år 2007. Clarkson sa då att May varit den första personen som kommit dit och inte velat vara där. Uppdraget gjordes tillsammans med ett isländskt arbetslag och bilen de körde var en modifierad Toyota Hilux. Privat kör May en BMW i3, men han har erfarenhet av ett stort antal olika bilar.

En intressant sak är att May planerat att ta pilotexamen trots att han uttryckt sig lida av akrofobi, det vill säga höjdskräck. Angående Top Gear har det sagts att hans medverkan i programmet varit det enda jobb han haft som han inte blivit avskedad från. Det må gå att diskutera, men ett faktum är att hans tidiga anställning vid Autocar tog slut efter att han spelat redaktionen ett spratt.

Bilar

Genom sin karriär med Top Gear och många biltidningar har May utvecklat ett stort intresse för bilar. Han äger faktiskt också ett stort antal bilar, inklusive en Bentley, en Fiat, en Jaguar, en Mini Cooper, två Porsche, en Range Rover och en Ferrari, utöver den BMW han sagt sig köra dagligen. Hans intresse för bilar visar sig också i programmet “Cars of the People”.

Författarskap

Utöver det faktum att May varit journalist och samlat sina artiklar i en bok, är det inte så känt att May också skrivit ett antal andra böcker. Många av böckerna är baserade på Tv-program han deltagit i, däribland boken “Oz and James’s Big Wine Adventure”, “Oz and James Drink to Britain” och “James May’s 20th Century”. Hans böcker finns tillgängliga både som traditionella böcker och ljudböcker.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *