Richard Hammond i Top Gear

Richard Mark Hammond är en brittisk programledare, författare och journalist. Han är mest känd för att ha varit programledare för bilprogrammet Top Gear från år 2002 – 2015. Han ledde programmet tillsammans med Jeremy Clarkson och James May.

Hammond har även varit programledare för program som Braniac: Science Abused, från 2003–2008, Total Whipeout från 2009–2012 och Planet Earth Live, 2012. Från och med 2016 är han även programledare för TV-programmet The Grand Tour som han gör tillsammans med Jeremy Clarkson och James May. Dessa tre har tillsammans även skapat en hemsida vid namn DriveTribe som är en social plattform som enbart fokuserar på bilar och motorer.

  • Är en brittisk programledare, författare och journalist
  • Var programledare för Top Gear i tretton år tillsammans med kollegorna James May och Jeremy Clarkson.
  • Är nu programledare för The Grand Tour

Karriär

Richard Hammond föddes den 19 december 1969 i Solihul, Warwickshire i England. Här bodde han tillsammans med sin familj innan de alla flyttade till staden Ripon i North Yorkshire i mitten av 80-talet. Från 1986 till 1988 gick Hammond på Harrogate Collage of Art and Technology. Efter examen började Richard att arbeta för flera av BBC:s radiokanaler så som Radio York, Radio Leeds, Radio Cleveland och Radio Lancashire, Radio Newcastle, Radio Cumbria och många fler. I början på 2000 talet började han att öva upp sina programledarkunskaper i flertalet små livsstils- och motorprogram som exempelvis Motor Week och Men&Motors innan han 2002 sökte sig till Top Gear.

När Top Gear nylanserades 2002 var det med programledarna Jeremy Clarkson, Richard Hammond och Jason Dawe. Men efter första säsongen ersattes Dawe med James May. Fram till 2015 skulle denna trio komma att leda programmet. Men efter den 22: a säsongen valde BBC att inte förnya Jeremy Clarksons kontrakt vilket ledde till att både May och Hammond valde att inte fortsätta med programmet. Men detta var inte slutet på denna fantastiska trio. Hammond, May och Clarkson blev 2016 programledare för The Grand Tour som produceras av Amazon Studios. Programmet har ungefär samma uppbyggnad som Top Gear och fortsätter att ge motorfantaster både rolig och informativ underhållning.

Olyckor

Ibland är oturen framme när Richard Hammond sätter sig bakom ratten. En av de mer allvarligare olyckorna som Hammond varit med om var Vampire-kraschen. I september år 2006 under en inspelning av Top Gear, skulle Hammond försöka slå det brittiska hastighetsrekordet i en jetmotor driven bil vid namn Vampire. Men plötsligt skedde en punktering på bilens ena framdäck. Detta resulterade i en mycket våldsam krasch, som Hammond senare avslöjade hade gett honom hjärnskador. Effekterna av dessa skador ledde till olika problem för Hammond så som minnesförlust, depression och svårighet med känslomässiga upplevelser. Hammond själv har sagt att han förlorade ett helt år när det kommer till minnet. Men lyckligtvis återhämtade han sig snabbt och kunde återvända till Top Gear.

I juni 2017 var olyckan framme igen. Under en inspelning av The Grand Tour i Schweiz körde Richard en Rimac Concept One i Bergrennen Hemberg. Precis efter att ha gått i mål körde bilen av vägen. Bilen rullade nerför en kulle med Hammond kvar i. Den landade cirka 110 meter från vägen, upp och ner. Då började bilen att brinna, men tack vare en snabb reaktion lyckades Hammond att ta sig ur bilen innan någon större skada uppstod. Än en gång hade han lyckats undkomma livshotande skador. Hammond blev dock flugen från platsen i en ambulanshelikopter. På sjukhuset blev han diagnostiserad med en fraktur i vänster knä som sedan opererades med en platta och tio skruvar.

Privat liv

Efter att ha dejtat i några år gifte sig Hammond i maj år 2002 med Amanda “Mindy” Etheridge, en kolumnist för The Daily Express. Tillsammans har de två döttrar, Isabella (Izzy) Hammond som föddes 2000, och Willow som föddes 2003. Familjen bor i en slottsliknande villa i Herefordshire, men äger även en villa i Saint Tropez och en lägenhet i London. Familjen Hammond är även kända för att älska djur och äger flera hästar, hundar, katter, höns, får, ankor samt en påfågel. Som hobby gillar Richard att cykla, köra skoter och motorcykel. Han kan också spela bas, och han har även spelat tillsammans med sina kollegor May och Clarkson i Top Gear vid ett par tillfällen.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *