Andy Wilman i Top Gear

Andrew Neville “Andy” Wilman föddes 16 augusti år 1962 och han är en engelsk tv producent. Han är mest känd för att vara den verkställande producenten i Tv-serien Top Gear där han var aktiv under åren 2002 till 2015.

Wilman bar mycket ansvar i Top Gear och bidrog till programmets rykte om att vara humoristiskt, detta lyckades han med tillsammans med vännen Jeremy Clarkson. Wilman och Clarkson gick båda på Repton School tillsammans med formgivaren Adrian Newey. Top Gear har funnits sedan 1977 men fick sitt stora genombrott efter nylanseringen år 2002. Andrew Wilman har under sin tid som producent efter nylanseringen implementerat omtyckta segment från det ursprungliga Top Gear.

  • Engelsk Tv-producent
  • Grundade The Stig

The Stig

Ett specifikt inslag i programmet som Wilman var ansvarig för var skapandet av ”The Stig. The Stig är ett återkommande inslag där en anonym testperson iklädd racingkläder och hjälm med tonat visir testkörde bilar i programmet. Identiteten på The Stig har alltid varit omtalad och de var tvungna att byta ut honom vid några tillfällen då hans identitet blev röjd. När den första The Stig var tvungen att bytas ut på grund av att hans identitet blev påkommen år 2003, iscensatte Top Gear i programmet en olycka där han omkom för att göra övergången till den nya The Stig smidig. Idag är Top Gear inne på sin tredje The Stig.

Top Gear började produceras redan år 1977 men lades ner år 2001. Efter att TV-programmet lades ned av produktionsbolaget BBC kom både Andrew Wilman och Jeremy Clarkson med nya idéer till serien vilket ledde till nylanseringen år 2002. Jeremy Clarkson var även han, precis som Andy Wilman, en viktig beståndsdel i Top Gears framgångssaga fram till det att de lämnade programmet. Jeremy Clarkson tvingades att lämna showen år 2015 under omskrivna omständigheter, detta skedde efter att han ska ha slagit en producent. Clarkson lämnade programmet i mars 2015 och efter detta valde även Andrew Wilman att lämna in sin avskedsansökan tätt efter i april 2015.

Avsked från Top Gear

När Top Gear blev stoppat av BBC år 2001 var det alltså Andy Wilman och Jeremy Clarksons idéer som återupplivade programmet. Efter deras nya idéer fick serien ett kraftigt uppsving. De båda vännerna följdes åt genom hela sin tid i Top Gear och det är bekräftat att Wilman sedan slutade på grund av att Clarkson tvingades att lämna programmet. Andrew Wilman gick ut med informationen, tillsammans med de övriga programledarna Richard Hammond och James May, att de alla lämnar Top Gear på grund av Clarksons öde. Alla dessa fyra profiler från Top Gear gick vidare i arbetslivet tillsammans och började arbeta med sitt nya program, The Grand Tour, där Andrew Wilman arbetade som producent.

När Andrew Wilman lämnade Top Gear tyckte han det var väldigt tråkigt, men att han ansåg sig inte ha något val när produktionen behandlade hans vän Jeremy Clarkson på ett så dåligt sätt. Efter det turbulenta och omdiskuterade avskedet från Top Gear började Andrew Wilman arbeta för ett eget bolag, W. Chump and Sons, som han grundade tillsammans med sina övriga kollegor från Top Gear. Kollegorna började arbeta med motorprogrammet The Grand Tour tillsammans och där hittar vi än idag Andrew Wilman som arbetande producent. The Grand Tour sänds via Amazon för att nå ut till sina tittare, och även detta program blev en stor succé.

The Grand Tour

Efter att Andrew Wilman tillsammans med sina forna kollegor lanserade sitt nya program The Grand Tour hos Amazon den 18 november år 2016, påpekade Wilson att den största skillnaden med att arbeta med Amazon jämfört med BBC är att inte veta hur många som tittar på serien. Under tiden hos BBC fick Wilman ständigt uppdateringar kring tittarsiffrorna men hos Amazon får han inte löpande ta del av dessa. Idag kan du se denna serie i uppemot 200 länder, och till och med på vissa snabbtåg som trafikerar sträckor inom Europa. Programmet har mottagit mycket positiv feedback från diverse olika håll och det produceras än idag nya avsnitt.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *