Jeremy Clarkson i Top Gear

Den brittiske journalisten Jeremy Clarkson är mest känd som en av de tre biltokiga killarna i TV-serien Top Gear, ett program som reformerat motorprogrammen totalt. Traditionellt har bil- och motorprogram på TV varit relativt stela och lite tråkiga program som helt riktat sig till de som verkligen är bilintresserade. Med Top Gear ändrades dock bilden av motorprogrammen.

Strategin var här att presentera innehållet på ett så folkligt sätt som möjligt och få bort tråkstämpeln av ett mossigt program. Med mycket humor och genom att bjuda in kändisar blev Top Gear mycket populärt, tack vare Jeremy Clarkson och de andra två programledarna. Här ska vi dock fokusera på Clarkson. Vem är han?

  • Motorjournalisten Jeremy Clarkson
  • Top Gear – nytänkande motorprogram

De tidiga åren

Jeremy Clarkson föddes i den engelska staden Doncaster år 1960 och var son till en lärare och en handelsresande. Hans föräldrar ställde honom tidigt på kö till olika privatskolor, utan att veta hur de skulle kunna betala skolavgiften. När föräldrarna fick idén att tillverka mjukisdjur av den populära sagofiguren Paddington, något som bland annat ledde till att de började sälja till det kända varuhuset Harrods i London, löste sig dock den finansiella situationen med råge. Med andra ord löste sig skolgången för Jeremy Clarkson, som utan problem kunde börja på en privatskola vid namn Hill House School i Doncaster, i närheten av hemstaden. Senare flyttade han dock till Repton School.

Hans första riktiga jobb var att arbeta med familjeföretagets Paddington-mjukisdjur som kringresande säljare. Clarkson var dock mer intresserad av en karriär som journalist och började ta uppdrag på diverse olika tidningar. År 1984 bildade han Motoring Press Agency (MPA) och började skriva bilrecensioner åt lokala tidningar och motorpressen. Det var så han kom in på motorskribentens bana. Hans bilintresse i kombination med hans sätt att skriva (humoristiskt och träffande) gjorde att han passade helt perfekt för den här formen av journalistik. Förutom att ha skrivit texter åt tidningen Performance Car har han sedan Top Gear-tidningen började ges ut 1993 haft fullt upp med att verka som både skribent och programledare.

Från tidningar till TV

Top Gear som program hade premiär redan 1977 och efter hand som Clarkson hade börjat göra sig ett namn i branschen, blev han sedan ett självklart val som programledare. Producenten ville ha någon som på ett humoristiskt vis kunde förmedla det roliga med bilkörning till en bred massa. I oktober 2002 kom Top Gear i en ny och uppdaterad version och nu hade Clarkson fått sällskap av James May och Richard Hammond. Det stod snart klart att de här tre var helt perfekta för varandra. De olika personligheterna skapade en spännande dynamik som verkligen gick hem i stugorna. Top Gear blev en sådan succé att även de som inte var uttalat bilintresserade nu började följa programserien!

De tre programledarna gjorde förstås mycket för populariteten, men också det faktum att de till varje avsnitt bjöd in en kändis i studion gjorde sitt. Samtidigt gjordes programmet än mer levande genom att använda sig av studiopublik. Top Gear var verkligen ett vinnande koncept. Parallellt med programserien fortsatte Clarkson som motorjournalist för olika tidningar. Dessutom hamnade hans artiklar och kolumner i böcker, där den intresserade kunde ta del av hans samlade verk. Det är få journalister som lyckats göra biltester på ett så nyanserat sätt som just Clarkson. Genom att använda humor och ironi (där läsaren/tittaren känner igen sig) har han verkligen hittat ett vinnande koncept.

Sparken från Top Gear

Clarkson har regelbundet gjort kontroversiella uttalanden både på Top Gear och via de olika tidningarna han skrivit åt. Detta samt på grund av bråk inom BBC, gjorde till slut att han fick sparken från programserien. Hans två kumpaner ville i samband med detta inte jobba kvar, utan sade upp sig. Top Gear lever fortfarande kvar, dock med andra programledare som inte alls har samma komiska dynamik som Clarkson, Hammond och May. Clarkson har sedan han fick lämna Top Gear haft mängder av uppdrag inom TV, bland annat i den brittiska versionen av “Vem vill bli miljonär” och det har dessutom varit tal om motorprogram via Amazon tillsammans med de tidigare Top Gear kollegor.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *