Historien om Top Gear – från tidning till TV-show

Top Gear är ett av de mest älskade programmen som någonsin sänts på brittisk TV. Det har kablats ut och följts i länder över hela världen, och har behållit sin ställning under flera decennier, något få TV-program kan skryta med. Från den ursprungliga lanseringen år 1977 till nylanseringen år 2002, har programmet utvecklats och bytt skepnad på många sätt.

Programledare har kommit, gått och kommit tillbaka igen. Vissa inslag har hängt kvar år efter år medan andra har strukits och nya har lyfts in. Trots perioder av dalande tittarsiffror sitter programmet idag fortfarande på tronen som en av brittisk kulturs mest älskade TV-program. Vägen dit har dock inte varit spikrak. Här en kort översikt:

  • 1977 – Top Gear börjar sändas på BBC 1 Midlands, då i 30 minuter långa program.
  • 1978 – Programmet tas över av BBC:s centrala organisation och når snart miljontals tittare
  • 2001 – Top Gear läggs ned efter att centrala profiler hoppat av och efter dalande tittarsiffror
  • 2002 – Den nya versionen av programmet, som fortfarande finns idag, börjar sändas

Top Gears ursprung – de första versionerna

Top Gear började sin bana som TV-serie år 1977. Programmet sändes då en gång i månaden och producerades av BBC Midlands, som hade sin bas i Pebble Mill. De 30 minuter långa avsnitten sändes då enbart ut till tittare i Midlands-regionen. Top Gear-konceptet framställdes och utformades av producenten Derek Smith, och programmet handlade om allmänna motorrelaterade frågor som test av nya bilar, bränsleförbrukning, säkerhet, trafikpoliser, fortkörning, försäkringsfrågor, marknaden för begagnade bilar och turer lämpliga för semesterresande. Det första programmet sändes den 22 april 1977, på BBC 1 Midlands. Programmet leddes då av programledarna Angela Rippon och Tom Coyne, som också var profilerna i de lokala kvällsnyheterna, Midlands Today.

I denna allra första upplaga av serien körde Angela Rippon hela vägen från Shepherd’s Bush i London till Pebble Mill-studion i Birmingham, och rapporterade under tiden om körförhållanden på vägen. Andra ämnen som behandlades i det första programmet var fortkörningsfällor, ovanliga vägskyltar, och en ingående intervju med transportministern. Den första serien sändes i totalt nio avsnitt. BBC tog över Top Gear år 1978 och det blev då ett 30 minuters BBC Two-program som sändes en gång i veckan. Programmet blev snabbt kanalens mest visade program, och tittarsiffrorna nådde ofta över fem miljoner. Snart lanserades en biltidning med samma namn, ägd av BBC Worldwide, som först publicerades i oktober 1993. Idag har över 300 nummer av tidningen kommit ut.

Nedläggning och nylansering

Efter att många av de mest omtyckta och kända programledarna lämnade programmet under 1999 och 2000 sjönk tittarsiffrorna snabbt från toppar på sex miljoner ner till bara tre miljoner. Programmet kanske viktigaste och mest älskade profil, Jeremy Clarkson, hoppade av 2001, och Brendan Coogan (som hade gått med i 1998) lämnade även han snart efter att ha dömts för rattfylleri. Efter en tid bestämde kanalen sig för att programmets format behövde genomgå en dramatisk förändring. Framgångarna var dock inte särskilt stora, och 2001 lades programmet ned av BBC-cheferna i London. Det dröjde dock bara ett år, till 2002, innan programmet startades om i ett nytt, omdesignat studioformat som sändes under en timme.

Idén till det nya programmet kom enligt utsago från producenten Andy Wilman och tidigare programledaren Clarkson, som också sedan skulle leda den nya versionen tillsammans med Richard Hammond och Jason Dawe. James May ersatte så småningom Dawe från den andra säsongen och framåt. Programmets första version kallas idag ofta för “Old Top Gear”, för att markera skillnaderna i format och stil mellan de båda generationerna. Sedan omstarten har programmet utvecklat en lite udda, humoristisk och ibland kontroversiell stil. Jeremy Clarkson informerades den 25 mars 2015 om att hans kontrakt inte skulle förnyas, och efter Clarksons avgång meddelade även hans tidigare kollegor Richard Hammond och James May att de inte skulle återvända till programmet utan honom.

Top Gear de senaste åren – nya profiler och nytt format

Sedan omstarten har Top Gear än en gång blivit ett av BBC:s mest framgångsrika program. Efter att de tidigare programledarna lämnat eller blivit avskedade från programmet började BBC snabbt leta efter ersättare. Den 16 juni 2015 bekräftades Chris Evans som en av de nya frontfigurerna. Ett halvår senare offentliggjordes officiellt att den amerikanska skådespelaren Matt LeBlanc, framför allt känd från Tv-serien Vänner, skulle ansluta sig till programmet. Redan 2018 tillkännagav han dock att han skulle hoppa av. Under den här perioden genomgick programmet en hel del förändringar. Man skakade liv i favoritinslag från den ursprungliga serien, och försökte satsa på en roligare kemi mellan programledarna. Idag är programmet alltjämt ett självklart inslag i den brittiska Tv-tablån.

Author: adminy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *